Een ligplaats zoeken voor je boot

4 minute read
1

 Waterhuizen – 23-03-2034. Wie een boot heeft of er nog een gaat kopen, zoekt ook een ligplaats voor de boot. Heb je een kleine sloep, kruiser of zeilboot, dan volstaat een plekje in een jachthaven meestal wel. Maar verblijf je langer op de boot of woon je erop? Dan is een ligplaats vinden ietsje lastiger omdat je lang niet overal kan liggen te wonen. Hoe doe je dat dan? Waar ga je drijven? Wat zijn de opties en wat is het verschil met een vaste ligplaats? Want wie wil dat nou niet, wonen aan boord op een eigen plekkie?!?

 

Foto: Zon opkomst bij de werf in de winter

Wat ik om mij heen hoor is dat ze graag op een boot willen wonen en er ook wel een willen kopen, maar dat ze nog geen ligplaats hebben gevonden. Kip, ei verhaal. Of was het nu Ei, Kip?!? Regel je eerst een ligplaats of koop je eerst een boot? Maar als je eerst de ligplaats wilt regelen, zonder boot, kan je droomboot wel eens wat langer uitvallen dan vooraf bedacht. Oeps! En past die niet meer op de plek die je vooraf had geregeld. Of je koopt een historisch schip en dan zijn er weer hele andere mogelijkheden en opties in bepaalde havens die speciaal plekken hebben voor beeld bepalende historische schepen. Zoals het Schepen carousel.


Ik kan alleen uit eigen ervaring spreken en heb eerst een schip gekocht die door de sluis van het Paterswoldsemeer kon. Dat was een vereiste. Max 17 bij 4 bij 1,20 diep. Zo kan ik in de zomer bij het zomerhuis liggen, en aan een van de eilanden en na het seizoen ga ik weer naar de werf waar ik een stekkie heb. Wat dat betreft ben ik gezegend met een zomerplek waar ik van geniet en een winter plek op de werf om heerlijk aan mijn schip te werken.  Best of both worlds maar nog mooier zou zijn een eigen vaste, officiële, ligplaats. En dan bedoel ik niet bij het zomerhuisje of op de werf aan de kade, maar een echte eigen officiële ligplaats, kade, kavel voor het hele jaar die bestemd is.

 

Foto: Naast het zomerhuis op mijn zomerplek

Een officiële ligplaats, is een ligplaats die bestemd is (wonen) en staat geregistreerd in BAG. De BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen) van het kadaster heeft alle officiële locaties in de database opgenomen waar o.a. gemeentes de informatie over wonen uithalen. Een officiële ligplaats die in BAG staat, kan je dus op inschrijven als persoon en daarmee bijvoorbeeld, als er al een schip/ark ligt, meestal wel een hypotheek/lening op kan krijgen. Maar ook bijvoorbeeld als je er al drijft, een uitkering kan aanvragen als dat nodig is. Dan wordt het schip niet bij je vermogen opgeteld. Zie participatiewet. Dus een eigen officiële ligplaats heeft veel voordelen. Maar ze zijn er maar bar weinig terwijl provincies en gemeentes dit veelal wel ‘kunnen’ realiseren, maar er niet om staan te springen, om dit te realiseren. Lang leve de zeer ingewikkelde regelgeving over Bouwwerk, bouwbesluit, roerend of onroerend, waterschappen, rijkswater, doorvaart, veiligheid, infrastructuur, bestemmingsplannen etc etc. 

Foto: Aan een eiland genieten van de zomer

Dat het zeer ingewikkeld is komt mede ook omdat je dan weer ‘rechten’ hebt op de zaken aangaande een normale woning aan de wal (rechten maar daarmee ook plichten, vergeet dat niet), terwijl wij als varende waterbewoners zuinig en bewust omgaan met onze resources, hebben we niet altijd alles nodig zoals een woonhuis. Ok, Water en Stroom zou voor mij fijn zijn als ik een officiële plek zou hebben. Al zou ik geen beste klant van de energiemaatschappij zijn. Sorry! De stroom komt van mijn zonnepanelen en daar kan ik prima op leven en water? Met mijn verbruik van nog geen 4 kuub… per jaar, is dat geen vetpot voor de leverancier, dat kost geld. 


En toch durven gemeentes en provincies hun vingers, hun verantwoordelijkheid, niet te branden aan het aanmaken en creëren van nieuwe ligplaatsen, waar je permanent kan drijven. Al is het maar tijdelijk doch langdurig. Zie Beuving De Punt. Er verdwijnen meer en meer (tijdelijke) ligplaatsen. Reden te meer dat er juist meer tijdelijke EN permanente ligplaatsen gecreëerd moet worden. De vraag is enorm en blijft groeien.

 

Schot voor de boeg
Oude havens inzetten als woonhaven. Kanalen waar geen beroepsvaart doorheen gaat, Nevenvaarwater, sloten, in onbruik geraakte kades etc etc er zijn mogelijkheden voldoende te bedenken om ligplaatsen te creëren. Maar dan moeten de instanties wel meewerken en met elkaar samenwerken om dit tot stand te brengen. Pas dan zal het lukken met een apart besluit op Ligplaatsen varende woonschepen.


Foto: Bij De Rietschans, waar ik vaar als schipper op de Neptunus

Ik blijf zoeken naar een vaste ligplaats (regio 050) en geef de moed niet op. Het schip heb ik al, nu de officiële ligplaats nog. In die tussentijd pendel ik van zomer naar winterplaats en vaar af en toe naar mijn werk om op de Neptunus te varen en drijf ik met plezier op de Bolder. 

Je zou maar eerst een ligplaats zoeken en dan een boot…….


Drijvende woningen en de bouwregelgeving
Handreiking voor ontwikkelaars, bouwers en gemeentelijke plantoetsers
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/blg-43112.pdf/ 


Een reactie posten

1Reacties
  1. Interessante blog, misschien heb ik het gemist maar hoe heb je het briefadres geregeld? Ik ken mensen op boten die daarmee worstelen..

    BeantwoordenVerwijderen
Een reactie posten