Koop een boot en….

0

Waterhuizen - 11-03-2024 - Snakkend naar de zon en de warmte, wie doet dat niet na een koude en vooral erg natte winter. Regen regen en nog een regen. Buiten is het koud en wederom weer eens nat. Maart roert zijn staart. Regen, hagel en een gure koude oosten wind. Niet het juiste weer om lekker buiten te gaan klussen. Dan maar binnen aan de klus, al snak ik nu wel naar de zomer. Want die klussen buiten, zijn ook belangrijk. Iets met koop een boot en, nouja je kent het gezegde wel.

Foto: De Bolder in de sneeuw

De buiten klussen stapelen zich op. Kleine klusjes maar ook grote klussen moeten binnenkort gedaan worden. De winter is een aanslag op je schip. Alles wordt groen door het continu nat zijn van de regen en de hoge luchtvochtigheid. Vuil en roest stappelen zich op. En dat is alleen al dat wat zich boven de waterlijn bevindt. Onder de waterlijn mag, hertstel, moet er ook nog het nodige gedaan worden, zo niet alles zo’n beetje...


To Do Werk Lijst Buiten:

Schip op de werf op het droge
Onderwaterschip reinigen en in de antifouling
Anodes vervangen en evt. bijplaatsen
Roer centreren en aanpassen (zwaluwstaart)
Optie: Kim kielen maken en lassen (stabiliteit)
Schade herstellen vlak (aanvaring met object onderwater)
Waterlijn controleren c.q. lassen (dikte meting uitvoeren)
Romp schuren en schilderen (nachtblauw)
Davits steun herstellen en versteviging lassen
Kabeldoorvoer stuurhut maken
Dekken in loopdekkenverf zetten (groen)
Opbouw schuren en in de lak (wit)
Pet schuren en in de lak (oranje)
Deuren schuren en in de blanke lak
Opbergkist/bank achterdek maken voor jerrycans e.d. BB & SB
Optie: Vluchtluik monteren kombuis
Optie: Vluchtluik monteren achterdek/kooi
Ontluchting watertank maken/lassen BB gangboord


Slechts een aantal klussen en een paar optionele klussen om het schip aan de buitenkant te onderhouden. Dan blijven er ook nog een hoop klussen over die binnen moeten gebeuren. In de kombuis, de stuurhut maar ook in de machinekamer. En dan te bedenken dat ik in de winter al verschillende klussen heb gedaan. 


To Do Werk (wens)Lijst Binnen: 

Ford Lehman grote beurt / onderhoud
Watertank deksel maken vulling & ontluchting.
Accubank 24V tbv 2 accu’s extra installeren en aansluiten
Accubank 12V tbv 2e accu maken en aansluiten
Optie: Warmwater coil in dieselkachel monteren
Optie: Warmwater an sich monteren en aansluiten
Plafon salon eruit en isoleren waar het ontbreekt
Dubbele ramen afkitten
Betimmering bij 1 BB raam vervangen
Gordijnen vervangen
Bekleding banken vervangen
Optie: Vloer salon vervangen of herstellen/lakken
Wens: Kickspace monteren in kombuis


Ok, ik beken, niet alles ‘moet’ gebeuren. Veel klussen zijn ook ‘wensen’ om het leven aan boord nog aangenamer te maken dan het al is. Als je aan boord leeft, dan kom je er achter dat bijvoorbeeld in de winter het best fris kan zijn in de kombuis (wamte stijgt immers en de kombuis ligt lager dus brrr). Een kickspace aansluiten op de dieselkachel is dan een mooie oplossing voor de kombuis en de ruimte is er. Nu nog alleen ‘even’ doen. Evenals warm water. Niet echt nodig, maar als het kan, binnen het budget en binnen de mogelijkheden, zou dat fijn zijn. Fijn, niet nodig dus. Isoleren is wel belangrijk. Dus het plafon gaat er (deels?) eruit om het deel wat nog niet geïsoleerd is, alsnog te isoleren en zo condensvorming op die delen te voorkomen. 


Foto: Binnen aan de klus met electra. Marifoons weer aansluiten en onderhoud


Dan zit ik nog mijn hoofd te breken hoe ik van de koude brug afkom op bijna alle ramen. Demonteren is al een hele uitdaging op zich. Dan een rubber ertussen? En dan weer in elkaar? In theorie zou het moeten lukken dat het kan. Maar of de praktijk ook zo werkt? Dat schuiven we heel praktisch en technisch door naar het einde van het jaar. Wel zo verstandig. Al zullen anderen dit uitstellen noemen. Ook verstandig is de motor extra aandacht te geven. Die moet het weer een seizoen zonder problemen gaan doen. Daar moet ik op kunnen vertrouwen. Olie, filters, snaren en de verstuivers. 


Foto: Aan de klus in de machinekamer met de Victron accumeters


Volgende maand eruit? Als het aan mij ligt morgen al. Alleen is dat niet realistisch helaas. Te meer dat er weer een werf minder is in het noorden waar ik er uit kon. Dus aangewezen op andere werven die het drukker dan druk hebben. Maar mocht ik er binnenkort er ergens uit gaan, dan is het onderwaterschip en de buitenkant ook weer picobelle in orde en kan ik weer met een goed onderhouden en strak in de lak, schip, weer jaren varen. Het oog wil immers ook wat. Maar ook bij deze (buiten)klussen, moet het niet regenen. 


Is het al zomer?


Een reactie posten

0Reacties
Een reactie posten (0)