Varen als schipper op de Neptunus

0

30-08-2023 Varen met de Bolder is leuk voor recreatief gebruik en om van A naar B te tuffen en te genieten van al het moois om je heen. Maar dat kost geld. Varen als beroepsschipper is nog veel leuker en sinds een paar jaar vaar ik als schipper in een schippersploeg op de 100 jaar oude rondvaartboot Neptunus van de Rietschans in Haren. Varen op het mooie Paterswoldsemeer met een uniek schip, een oude dame van 100 jaar oud die ook best wat onderhoud vergt. Dat is meer dan dubbel genieten. 

Foto: Schipper Frank Hensen achter het roer van de Neptunus

Wat is er mooier om mensen blij te maken met een mooi leuke rondvaart op het prachtige Paterswoldsemeer? Je mag varen met de 100 jaar oude dame, de Neptunus, op het mooiste meer van Groningen, in de mooiste en oudste rondvaartboot van het noorden en je maakt mensen blij en geeft ze een leuke ervaring met mooie herinneringen. Tijdens het varen vertel ik over de geschiedenis, de verhalen, de urban legends en over het hedendaags gebruik van water, natuur, wonen en recreëren. De ene keer is het een familie, de andere keer een trouwerij of een zakelijke tocht. Bekenden en onbekenden stappen aan boord. En ik mag ze het mooie meer laten zien met alle huisjes, eilanden en bijzondere plekjes die je normaal niet zo snel ziet. En dat eventueel met een hapje en een drankje. Je ziet de passagiers genieten. Niets mooier dan dat.

Foto: De Bolder op de achtergrond. Onderhoud aan de Neptunus, lakken en schuren.

Rondvaartbootschipper wordt je niet zomaar. Met mijn zeevaart opleiding in Delfzijl en Rotterdam, gevaren op zee en jaren in de Rotterdamse haven oa met kleine rondvaarten grote en kleine sloepen, bij de reddingsbrigade als vrijwilliger schipper/lifeguard in de bekende vletten of snelle RIB’s en alle papieren en ervaringen blijft het een hele verantwoording om met 70 zielen aan boord te varen. Het Paterswoldsemeer is een mooi rustig meer (BPR Cat 4.) waar je heerlijk kan varen en genieten van het groen, de natuur, de huisjes en de andere (zeil)boten. Hapje drankje mee aan boord en het feest kan beginnen. 

Informatie Neptunus:
Werf:  Berend Ensing in Groningen
De werf aan het Hoendiep – op de plaats van de huidige studentenflats – wordt in 1856 gesticht door Alle Gerrits Berkmeijer. In 1878 nemen kapiteinszoon Cornelis Botje en werktuigkundige Willem Ensing het eigendom over.

Bouwjaar: 1920-1929 
Opbouw: De ‘open’ rondvaartboot, met huif wordt later voorzien van een houten opbouw door de Paterswoldse scheepsbouw familie Visser
Aantal Personen: 70
Motor & keerkoppeling: Solé 26 PK met een Solé keerkoppeling

Lengte: 17,5
Breedte:           3,5
Diepgang:   0,5

Foto: De Neptunus klaarmaken voor een bruiloft met de taart aan boord. 

De motorboot Neptunus (17,5 x 3,5mtr.) is op het Paterswoldsemeer de enige overgebleven rondvaartboot die van Visser geweest is. Zij heeft onafgebroken altijd op het Paterswoldsemeer gevaren. Het is een stalen knikspant met een “eendenkont”. Ze is gebouwd op de werf van Botje Ensing in Groningen. Eerst met een spiegel, later werd die vervangen en aangepast. De opbouw is pas later door Visser aangebracht. De ramen kunnen naar binnen opgeklapt worden zodat ze volledig open gevaren kan worden. Met haar lengte en breedte past ze precies in het toegangssluisje tussen het Hoornsediep en het meer. Het bruggetje in de Hoornsedijk moet open blijven staan wanneer ze erin ligt.

Varen op de Bolder is onwijs leuk, maar varen met de Neptunus is misschien nog wel leuker. Je ziet het meer veranderen door de jaargetijden heen. Huizen die verbouwd of gebouwd worden, de natuur die continu veranderd en de mensen aan boord. Die maken het altijd bijzonder. Die genieten, dus geniet ik ook, van de passagiers en van het meer, maar ook zeker van de oude dame, de Neptunus.

Foto: De Neptunus gefotografeerd rond 1930 in Groningen

Meest memorabele vaart was misschien wel  de familie van de nabestaande van de bemanning van het vliegtuig wat in de tweede wereld oorlog in het meer crashte.  Dat was een mooie maar beladen vaart. Na de vaart hebben we het monument op de Hoornsedijk officieel geopend. Als gast was mijn vader in veteranen tenue erbij. Dat zijn bijzondere mooie momenten, wat ook bij het rondvaart beroep hoort. Te water, maar ook aan de wal. 

Monument: https://www.focusgroningen.nl/herdenkingsmonument-nabij-paterswoldsemeer-onthult/ 

Het rondvaartseizoen zit er bijna weer op. Weer een jaar voorbij. Dan mag de oude dame extra verwent gaan worden met nieuwe laag lak op de romp en een paar nieuwe lagen lak op het houtwerk. Zo zorgen we ervoor dat de Neptunus nog jaren op het meer kan blijven varen. En vele mensen aan boord blij kan maken, op het mooie Paterswoldsemeer.  Ahoy, en misschien tot ziens aan boord van de Neptunus.

Ook een keer mee met de rondvaartboot? Zie voor meer informatie www.rietschans.nl 


Een reactie posten

0Reacties
Een reactie posten (0)