Winter 2023

0

 

Waterhuizen - 10-03-2023 - Het is 10 maart 2023 en al enkele dagen drijven wij in de meteorologische lente. Maart roert zijn/haar/het dikke of enorme staart en laat pardoes nog even van zich horen met een winterse hoestbui. Regen, kou, wind, hagel, natte sneeuw en droge sneeuw. Het geeft mooie plaatjes en ik hou van een dik pak sneeuw maar verlang nu met de lente op de drempel stiekem wel een beetje naar de zon. Al is het goed toeven aan boord. Ook als het sneeuwt!
 

Foto: De Bolder in de sneeuw (Waterhuizen Groningen)

Binnen brandt de Dickinson Newport dieselkachel met de mooie gezellige gele vlammen op standje 2. Buiten raast de sneeuw over het kanaal en valt te pletter op de Bolder en de kade, een witte natte smurrie laag achterlatend als teken dat het echt winter is. Winter aan boord van de Bolder is gezellig. Binnen is het warm en droog, buiten nat en guur.
 

Alhoewel droog binnen is toch wel een beetje relatief. Door de dikke zee ramen in zware bronzen en aluminium raamframes heeft de koudebrug vrij spel. Druppels condens vormen zich met regelmaat op de raamlijsten ondanks VV (verwarmen en ventileren). En dan het oude rubber van een van de klapramen op de roof heeft andere vormen aangenomen door ouderdom en UV licht en is niet meer helemaal waterdicht, als de wind erop staat met regen of sneeuw. En de wind staat al een paar dagen pal op het raam. Lekkage! Even het raam eruit halen en voorzien van nieuwe waterdichte en soepele rubbers is een klus die je niet even in de winter doet. Een pleister plakken dan maar en het lijstje van de dingen je nog moet doen aanvullen met: BB raam achter rubber vervangen.
 

Foto: De loopplank voor Pip

 

Voordeel van de winterse neerslag is dat zeehond Pip haar snuit door de deur steekt en zodra er een sneeuwvlok land op haar neus, die zelfde neus weer heel snel naar binnen trekt. Geen zin om te lopen baas! Met de mot sneeuw toch even kunnen lopen en de natte besneeuwde kleding waren natter dan vooraf bedacht. Natte kleding en een kleine ruimte is niet ieen deale combinatie. Schoenen bij de kachel, sloffen aan, jas op de haak en verwarmen en ventileren om het binnengebrachte vocht af te voeren. Een vast onderdeel van de winter. Wat verlang ik weer naar de zomerse avonden dat je in je kooi ligt te puffen van de warmte. Al moet ik bekennen dat de winter, de sneeuw ook stiekem wel heel erg leuk vindt. 
 

Foto: Natte sneeuw temp rond 0 op vrijdag 10 maart 2023

MS Bolder in de winter, met de masten plat! 


Foto: De volgende ochtend. Bevroren natte sneeuw met een strak blauwe hemel. Een reactie posten

0Reacties
Een reactie posten (0)