500 jaar Paterswoldsemeer.

0


Het Paterswoldsemeer, kortweg, het meer is de plek waar ik ben opgegroeid en al mijn hele leven kom en geniet van het water, in zomer en winter. Een klein gezellig meer met veel eilanden, veel watersport activiteiten, woon en recreatiehuisjes. En met de horeca rond het meer, maken van dit meer in het noorden van Nederland onder de rook van Groningen een uniek meer met een geheel eigen karakter. 

Foto: De Bolder voor het zomerhuis

 Na de oorlog had mijn opa een deel van het oude openlucht zwembad gekocht aan de Noordwest kant van het meer waar de hele familie kon genieten van het water en het oude omgebouwde openlucht zwembad met alle badhokjes als zomerhuis. Later heeft mijn vader het overgenomen en knapte hij de vervallen badhuisjes op. Hier heb ik leren zwemmen, surfen, zeilen en varen met een bootje. 
 

Door herontwikkeling van het gebied, moesten de oude vervallen huisjes plaatsmaken voor recreatie. Een oplossing werd uiteindelijk gevonden in een nieuw hoefijzeren kom waar een deel van de eigenaren naar toe konden verhuizen en een nieuw zomerhuis konden gaan bouwen. We tellen het jaar 1986. Ik weet nog goed dat we vanuit het oude vervallen zomerhuis aan de achterkant, op ‘het pad’ de sloot over gingen en op het weiland achter de zomerhuisjes ver van het water – voor mijn gevoel – zomaar een paar piketpaaltjes de grond in werden geslagen door mijn vader. Met de magische woorden; Hier komt het nieuwe zomerhuis. Dat was vreemd voor mij toen der tijd als klein jongetje. Snapte er niet veel van. Hier? Midden In het weiland? De kom en alles moest nog gegraven en gebouwd worden, maar de plek was al bekend. Slechts een paar honderd meter van het oude zomerhuis.

Foto: Het oude zwembad (Linker deel was ons zomerhuis). Jaartal foto onbekend

Het zomerhuis werd gebouwd in de nieuwe kom en ik mocht ook af en toe meehelpen met bouwen en sjouwen. Niet veel later kreeg ik mijn eerste bootje en kon ik het meer zelf verkennen. Letterlijk ieder gaatje, kanaaltje en slootje heb ik verkend. Niet alleen het meer, maar ook de bodem verkende ik met een dreg opzoek naar van alles en nog wat zoals verloren buitenboordmotoren en het vliegtuig dat in de 2e wereldoorlog nabij Dubbeltjesland uit de lucht werd geschoten. Onderdelen van het vliegtuig heb ik zelf nooit gevonden, defensie wel, maar wel vond ik een keer, per ongeluk, echte Seagull 6pk buitenboordmotor. Zwaar aangetast door de zuren uit het veen, maar de schroef is gebleven en dient nu als tuin ornament.
 

Tegenwoordig vaar ik met mijn eigen boot op het meer. Niet meer een oud klein polyester bootje maar een echt schip. Wat vliegt de tijd dan zeg. Zo ben ik nog als fokkenist aan het wedstrijd zeilen met de 83 in de BM klasse, of stond ik op de waterskies bij WSCP, al hing ik meer aan de bar dan achter de waterskieboot, en zo vaar je op een eigen schip het meer rond. Tijden veranderen en het meer veranderd mee. Al denk ik graag terug aan vroeger. Aan bijvoorbeeld de toen al gammele en oude boothuizen van Helder en Visser. De camping naast Loetje (vergulde Anker) waar mijn oom stond met een Otten caravan, wat nu al jaren braak ligt en schreeuwt om ontwikkeling. Stacaravans worden vervangen door volwaardige zomerhuizen waar je prima permanent in kan wonen. En waar je vroeger voor 10.000 gulden een prima plek kocht, begint het tegenwoordig bij 200.000 euro voor een oude stacaravan achteraf, nog net niet 3-hoog-achter.
 

In het begin van de 20e  eeuw werd het gebied ontdekt door welgestelde recreanten. Begin van de 21e eeuw is er weinig veranderd. Alleen welgestelde recreanten kunnen tegenwoordig nog wat kopen, als er überhaupt  wat te koop staat. Ik ben blij dat wij al meer dan 70 jaar een zomerhuis in de familie hebben waardoor wij en de kinderen kunnen blijven genieten van al het pracht en praal van het Paterswoldsemeer. Zwemmen en schaatsen. Varen en roeien. Zonnen of lekker wandelen in de mooie groene omgeving rond het meer. Of het nu in het zomerhuis is, of op mijn schip dobberend of aan een eiland lig. Het meer is en blijft een uniek gebied waar ik graag mag dobberen en wie weet heb ik ooit mijn eigen steiger.   

Tot snel op het Paterswoldsemeer.

Foto: Varen op het Paterswoldsemeer met de Bolder

 

 

Paterswoldsemeer info:

https://www.paterswoldsemeer.nl/ 
https://nl.wikipedia.org/wiki/Paterswoldsemeer 
https://www.meerschap-paterswolde.nl/ 
https://www.jachthavenzuidwesthoek.nl/ 

 

Horeca:

https://www.detweeprovincien.nl/ 
https://www.depaalkoepel.nl/ 
https://www.derietschans.nl 
https://www.loetje.nl/nl/locaties/paterswolde/ 
https://www.strandpaviljoenpaterswoldsemeer.nl/ 
https://kaaphoorn.nu/ 

https://www.scandinavischdorp.nl/ 
https://meerwold.nl/ 


Een reactie posten

0Reacties
Een reactie posten (0)